ULA (united launch alliance) lançon satelitin spiun

Në orët e para të mëngjesit të Shtunën, United Launch Alliance është vendosur të hedhë raketën e saj më të fuqishme nga Cape Canaavayê, Florida, duke krijuar një satelit të klasifikuar spiun për Zyrën Kombëtare të Rilindjes. Misioni mund të jetë i pari nga tre lëshimet mbrapa mbrapa nga Kepi, gjithashtu, me SpaceX të vendosur për të nisur dy misione pak më vonë.

Një grup i tillë misionesh është një ngjarje e rrallë për aeroportin hapësinor në Florida. “Mund të ishte një ngjarje historike për ne këtë javë – shumë gjëra që po ndodhin,” Brig. Gjenerali Douglas Schiess, komandanti i krahut të 45-të Hapësinor që mbikëqyr nisjet nga Kepi, tha gjatë një thirrje për shtyp.

Raketa që po ngjitet në misionin e ULA është Delta IV Heavy, një automjet gjigant që përbëhet nga tre bërthama raketa të bashkuara për të siguruar shtytje shtesë. Sshtë një nga raketat më të fuqishme në botë, megjithëse i trembur nga fuqia e mbushur në Falcon Heavy të SpaceX. ULA nuk e fluturon Delta IV Heavy shumë shpesh, pasi është një automjet i shtrenjtë për t’u bërë, por kompania përdor raketën për satelitë të mëdhenj dhe të rëndë që kanë nevojë për të shkuar në orbita super të larta.

da block
Zeen's Automatic Middle Of Content Ad Feature

Ngarkesa e raketës është NROL-44, dhe si të gjitha misionet NRO, qëllimi i saj është i fshehur në fshehtësi. Zyra thjesht vëren se “NROL-44 mbështet misionin e përgjithshëm të sigurisë kombëtare të NRO për të siguruar të dhëna të inteligjencës për politikëbërësit e vjetër të Shteteve të Bashkuara, Komunitetin e Inteligjencës dhe Departamentin e Mbrojtjes”. ULA tashmë ka nisur 29 misione për NRO, shumë prej të cilave kanë kërkuar Delta IV Heavy.

Sapo Delta IV Heavy të nisë, SpaceX do të jetë në kuvertë. Kompania është planifikuar të lëshojë një satelit për agjencinë hapësinore të Argjentinës, duke dërguar ngarkesën në një orbitë mbi polet. Do të shënojë hera e parë në më shumë se 50 vjet që një raketë lëshon në këtë lloj orbitë polare nga brigjet e Florida. Pas kësaj fluturimi, SpaceX më pas do të nisë grupin e saj të radhës të satelitëve Starlink me rreze në internet. Fillimisht, SpaceX kishte shpresuar të niste këto dy misione në ditë rresht pas misionit të ULA, që do të thoshte tre lëshime në tre deri në katër ditë për Florida. Sidoqoftë, ULA u detyrua të vonojë orvatjen e saj origjinale të enjten të enjten për shkak të një problemi me një ngrohës në shinën e nisjes, duke bërë që SpaceX të planifikojë misionet e saj për ditë të ndryshme.

Pavarësisht nga vonesat, Krahu i 45-të Hapësinor do të ketë akoma shumë punë për të bërë në një periudhë të shkurtër. Tre ekipe të veçantë janë mbledhur për të trajtuar secilën nisje – në atë mënyrë, nuk ka mbivendosje midis grupeve. Vendosja u krijua si një masë paraprake, për të parandaluar ekspozimin e padëshiruar gjatë pandemisë koronavirus. I 45-ti gjithashtu ka marrë masa paraprake shtesë për të mbikëqyrur nisjet që nga marsi. “Ne marrim temperatura kur shkojmë në qendrat tona të operimit; ne veshim mbulesa fytyre; kemi sanues për pastrimin e duarve; sigurohemi që po i lani duart rregullisht, “tha Schiess.

Delta IV Heavy është planifikuar të ngrihet të shtunën në 2:04 AM ET nga faqja e lëshimit të ULA në Stacionin e Forcave Ajrore Cape Canaallel. Deri më tani, moti po duket i mirë, me një shans 80 përqind që kushtet do të jenë të favorshme për lëshim, sipas krahut të 45-të të Hapësirës. Udhëzimi në ULA do të fillojë në 1:52 AM ET, për këdo që është ende zgjuar dhe shpreson të kapë një nisje në mëngjes.

More Stories
Apple do të vështirësoj reklamimin në iOS 14