Google Maps do të tregoj në kohë reale kufijtë e zjarreve

Shkruani emrin e një zjarri të vazhdueshëm në kërkim në Google, dhe faqja tani do të sjellë një hartë që paraqet një kufi të afërt në kohë reale të zjarrit. Google zbuloi funksionin sot, i cili u pilotua në Kaliforni vitin e kaluar dhe tani do të jetë në dispozicion në të gjithë SHBA.

Google Maps gjithashtu do të azhurnojë përdoruesit me mbylljen e rrugëve dhe do t’u sigurojë atyre udhëzime që i ndihmojnë ata të shmangin rreziqet dhe pengesat në rrugë. Nëse dikush po shikon një zonë afër një flakë në Google Maps, do të marrë një alarm.

Marrja e informacionit të saktë te njerëzit pranë një zjarri të egër mund të shpëtojë jetë. Alsoshtë gjithashtu një sfidë e vazhdueshme për reaguesit e urgjencës, sepse situata mund të ndryshojë me shpejtësi, ndërsa dëgjimi në internet mund të mbytë shpejt burime me reputacion. Google zhvilloi tiparin e ri të hartës me të dhëna nga Zyra e Shërbimeve të Urgjencës së Guvernatorit të Kalifornisë (Cal OES) si pjesë e një përpjekjeje për t’i bërë më të lehtë azhurnimet e rëndësishme.

Kur njerëzit kërkuan informacione rreth zjarreve në Google në të kaluarën, ata hynë në një nga dy problemet, Ruha Devanesan, partneritete të produkteve për përgjigjen ndaj krizave çojnë në Google, tha në një thirrje shtypi të 19 gushtit. Kishte ose nuk kishte informacion të mjaftueshëm ose shumë për të zgjidhur në mënyrë të arsyeshme. Në rastin e fundit, spekulimet dhe burimet e paqarta mund t’i çojnë njerëzit në rrezik në vend të sigurisë.

Problemi ra në vëmendjen e Yossi Matias, nënkryetar i inxhinierisë në Google, në vitin 2010 gjatë zjarrit në malin Karmel afër Haifa, Izrael. Matias ishte duke punuar në zyrën e Google Haifa kur ekipi i tij pa tym jashtë. Një kërkim në Google nuk arriti të zbulojë ndonjë gjë më të dobishme sesa ato që mund të vlerësonin tashmë nga dritaret e tyre. “Ndërsa ne gjetëm disa detaje që konfirmojnë atë që ne tashmë e dinim – një zjarr i madh po ndodhte jashtë derës sonë – kemi përjetuar një hendek informacioni potencialisht ndikues në jetën,” shkroi Matias në një postim në blog duke njoftuar sot tiparin e ri të hartës.

Tani, i njëjti kërkim në Google do të rezultojë në përmbajtje më të kuruar. Frika e Matias dhe ekipi i tij me përvojë çuan në zhvillimin e Google SOS Alerts në 2017. Nën një flamur të kuq të etiketuar “SOS Alert”, rezultatet e kërkimit ofrojnë histori kryesore, të ndjekura nga azhurnime zyrtare për situata emergjente. Duke filluar nga sot, kërkimet për zjarre do të përfshijnë gjithashtu një hartë më të detajuar që tregon kufijtë e një flakërimi aktiv.

Pëlhurat e kuqe në hartë përshkruajnë një zonë të konsumuar nga flakët. Gjenerohet nga të dhënat e siguruara nga satelitët GOES të Administratës Oqeanike dhe Atmosferike, të cilat përpunohen më pas nga platforma e analizës gjeohapësinore e Google, Engine Earth. Rezultati është kufiri i ndryshueshëm, i kuq që freskohet rreth një herë në orë. Një ndërhyrje e mundshme është që përdoruesit do të duhet të kenë një lidhje interneti për të marrë të dhënat më të azhurnuara – jo diçka që është gjithmonë e besueshme kur ikni nga një zjarr i egër.

Google thotë se shpreson të prishë funksionin në vendet e tjera në të ardhmen. Dhe ndërsa hartat e saj janë të përqendruara në ndihmën ndaj civilëve, Google thotë se po eksploron gjithashtu se si tipare të ngjashme mund të ndihmojnë reaguesit e urgjencës në Kaliforni.

da block
Zeen's Automatic Middle Of Content Ad Feature

Stinët e zjarrit në Kaliforni janë rritur më shkatërruese ndërsa klima nxehet. “Ne jemi të gjithë në avantazh, nuk e dimë se çfarë po ndodh, nuk e dimë se çfarë do të sjellë nesër,” tha Abby Browning, shefi i Zyrës së Sektorit Privat në Cal OES, gjatë thirrjes për shtyp të Google. Në atë kohë, zyra e saj po gjurmonte rreth 360 zjarre të tërbuara në të gjithë shtetin. “Gjëja më e mirë për të qetësuar ankthin e kujtdo, të ndihmoni këdo, është informacioni”, tha Browning.

Using data from NOAA’s GOES satellites and Google Earth Engine, we create a digital polygon to represent the approximate wildfire impact area on Search and Google Maps.
More Stories
Go read this report on how Microsoft’s TikTok investment turned into a ‘soap opera’