SpaceX ende vazhdon me padinë ndaj Air Force, pavarësisht se fitoi kontratën e lakmuar po me këtë të fundit

SpaceX është akoma duke ecur përpara me padinë e saj kundër Forcës Ajrore për paratë e zhvillimit të raketave që kompania nuk i mori dy vjet më parë – pavarësisht se fitoi vetëm një kontratë më shumë se 300 milion dollarë nga Forcat Ajrore për të nisur satelitët ushtarakë gjatë viteve 2020. Në një dokument të ri gjyqësor, SpaceX po argumenton se mosmarrja e fondeve shkaktoi “dëm të konsiderueshëm” që ende mbetet.

Më 7 gusht, Forcat Ajrore përzgjodhën dy kompani – SpaceX dhe rivalin United Launch Alliance – si ofruesit e saj fillestarë të lëshimit që do të fillojnë pjesën më të madhe të satelitëve të Departamentit të Mbrojtjes midis 2022 dhe 2026. Të dy kompanitë rrahën Blue Origin dhe Northrop Grumman në një garë e ashpër për të marrë këto kontrata nisëse, të cilat përfundimisht mund të rezultojnë në miliarda dollarë të ardhura për kompanitë. Në përgjithësi, ULA do të marrë 60 përqind të kontratave për lëshimin e DOD, ndërsa SpaceX do të marrë 40 përqind. Megjithëse numri i saktë i lëshimeve nuk është vendosur ende, Forcat Ajrore i dhanë ULA 337 milion dollarë dhe SpaceX 316 milion dollarë për të mbuluar lëshimet e para për vitin fiskal 2022.

Ajo shënon një fitore të madhe për SpaceX, por duket se kompania është ende e kripur në lidhje me një fazë të hershme të procesit të përzgjedhjes. Para se Forcat Ajrore të bënin këto zgjedhje, dega ushtarake dha një fond të përbashkët prej 2 miliardë dollarë për ULA, Origjinën Blu dhe Northrop Grumman për të ndihmuar në shpejtimin e zhvillimit të raketave të tyre dhe për të paguar kostot e infrastrukturës. Veçanërisht, SpaceX mbeti jashtë këtij çmimi, i njohur si Marrëveshjet për Shërbimet e Lançimit (LSA). SpaceX fillimisht u padit në vitin 2019, dhe kompania tani pretendon se është akoma lënduar nga e mitura. “Megjithëse veprimet konkurruese të Faza 2 të SpaceX të suksesshëm kanë zbutur dëmin ndaj SpaceX si rezultat i vendimeve të paligjshme dhe të meta të dhënies së LSA, dëmi i konsiderueshëm i SpaceX mbetet”, shkruajnë avokatët e kompanisë në një gjykatë të re duke paraqitur Gjykatën e Qarkut të Shteteve të Bashkuara për Qarkun Qendror të Kalifornia.

SpaceX është duke argumentuar se çmimet u dhanë konkurrencës së kompanisë një avantazh të padrejtë në garë dhe se çmimi i ULA mund t’i japë kompanisë një avantazh ndaj SpaceX kur konkurronte për fillimin e kontratave në të ardhmen. SpaceX po argumenton gjithashtu se çmimi i dha ULA-së “një avantazh të pajustifikuar që mund të ketë kontribuar në ULA të fitojë 60% të nisjeve të Fazës 2”.

da block
Zeen's Automatic Middle Of Content Ad Feature

Në fund të fundit, SpaceX po bën thirrje që Forcat Ajrore të ndërpresin çmimin që i dha ULA-së, një marrëveshje prej 967 milion dollarë që synon të përshpejtojë zhvillimin e raketës së ardhshme të kompanisë, të quajtur Vulcan. Të dyja origjina blu dhe Northrop Grumman nuk do të marrin më paratë e çmimeve që morën pasi nuk u zgjodhën si ofruesit e fundit të fillimit të Forcave Ajrore. SpaceX argumenton se përfundimi i pjesës tjetër të çmimit LSA “nuk dëmton askënd”.

Sigurisht, ULA nuk pajtohet dhe po kështu bën Forcat Ajrore, të dy duke theksuar llojet e automjeteve që SpaceX propozoi për programin. Fillimisht, SpaceX dorëzoi raketën e saj të ardhshme BFR – e njohur tani si Starship – për të marrë fonde zhvillimi përmes LSA. Por kur erdhi koha për të bërë ofertën për zgjedhjen përfundimtare të Forcave Ajrore, SpaceX propozoi të përdorte raketat e tanishme Falcon 9 dhe Falcon Heavy. Forcat Ajrore dhe ULA thonë që përfundimisht shkon kundër asaj se si duhej të funksiononte programi. “Programi LSA është krijuar për të mbështetur automjetet që do të ishin ofertë për fazën 2”, shkruajtën të dy në një deklaratë në dosje, duke shtuar: “Nuk është e qartë se si do të funksiononte ndonjë ilaç në praktikë, duke marrë parasysh që propozimi aktual i SpaceX është i papajtueshëm me atë kërkesa dhe çdo propozim i ri-paraqitur do të përfshinte një mjedis thelbësisht të ndryshëm sesa një parashtrim para-fazës 2 “.

Forcat Ajrore dhe ULA gjithashtu nuk pajtohen me pohimin e SpaceX se përfundimi i dhënies së ULA nuk do të shkaktonte ndonjë dëm, pasi kjo mund të çojë në vonesa në zhvillimin e raketës Vulcan. Ndërkohë, Northrop Grumman, ndërsa është jashtë konkurrencës, gjithashtu vë në dukje se argumenti i SpaceX është moto sepse Forcat Ajrore zgjodhën kompaninë si ofruesin e saj të nisjes, e cila “kryesisht adreson dëmtimin kryesor për të cilin paditësi po kërkon lehtësim nga kjo Gjykatë. ”

 

More Stories
The Asus Zenfone 7 adds a third lens to its neat flipping camera